Ondanks het matige voorseizoen kunnen de Nederlandse ijssalons nog een goede zomeromzet behalen. Dat zegt Theo Clevers, voorzitter van de vereniging van SVH Meesterijsbereiders en eigenaar van Clevers ijssalons.
In mei dit jaar was de ijsverkoop 8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar als het goede weer de komende weken doorzet dan verwacht Clevers dat de achterstand halfverwege juli is ingehaald. Hij voorziet dat de omzet in juni 20 tot 30 procent hoger zal liggen dan afgelopen jaar.
Yoghurt- en sorbetijs van vers fruit doen het volgens hem extra goed dit jaar. ,,Mensen willen gezonder ijs eten, ze vinden het niet erg om daar wat meer voor te betalen”, zegt de ijsjesverkoper. Vooral yoghurtijs is volgens hem in opmars. De verkoop daarvan ligt dit seizoen 15 tot 20 procent hoger dan vorig jaar.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) legt uit dat een paar dagen goed weer voldoende is om de consument in een zomerstemming te brengen. Een woordvoerder: ,,Het voorseizoen was slecht voor de ijsverkoop, maar we zien nu dat de verkoop goed op gang komt.”
Clevers legt uit dat de ijsverkoop zich elk jaar anders ontwikkelt: ,,Vorig jaar was het voorseizoen erg goed, de zomer was teleurstellend, maar het naseizoen heeft het toen weer goedgemaakt. Als de ijssalons dezelfde omzet als vorig jaar draaien, dan is het prima”.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl